Blåmögelost – Historia och tillverkningsprocess

Blåmögelost – Historia och tillverkningsprocess

Blåmögelost är en typ av ostar som är känt för sin karaktäristiska blåmögelbeläggning och kraftiga smak. Det var först i Frankrike under 1800-talet som man började tillverka denna typ av ost, och sedan dess har den spridit sig över hela världen.

Tillverkningsprocess

Tillverkningen av blåmögelost är en relativt komplicerad process som kräver mycket omsorg och uppmärksamhet. Osttillverkaren börjar med att göra en basost, oftast gjord av komjölk. Denna basost förbereds genom att tillsätta speciella kulturstarter och koaguleringsmedel som gör att osten stelnar.

När det här skedet är klart krossas ost från tidigare batcher och blandas in i den nya basosten. Detta skapar en luftig textur och ökar också ostmassans exponering för syrgasen som är nödvändig för att mögelkulturen ska kunna växa.

Mögelkulturen tillsätts sedan på ytan av ostmassan. Under tillverkningsprocessen används speciella nålar för att punktera osten, vilket skapar små hål som mögelkulturen kan växa genom. Denna process hjälper också till att sprida mögelsporerna jämnt genom hela ostmassan.

Aging

Efter att mögelkulturen har tillsatts lagras osten under förhållanden som är idealiska för dess fortsatta utveckling. Osten förvaras i temperaturer mellan 8°C och 12°C och en hög luftfuktighet. Under denna tid fortsätter mögelkulturen att växa och sprida sig genom ostmassan, skapar det karaktäristiska blåmögelutseendet och ger osten dess karakteristiska smak.

Populära sorter av blåmögelost

Det finns många olika sorter av blåmögelost, men några av de mest populära sorterna inkluderar Gorgonzola, Roquefort och Danish Blue. Alla dessa ostar är kända för att ha en distinkt smak som är kraftig, nötig och salt.

Slutsats

Trots att tillverkningsprocessen för blåmögelost är relativt komplicerad, är resultatet väl värt mödan. Denna typ av ost har en unik smakprofil som är erkänd över hela världen, och tillverkningen av denna ost fortsätter att vara en av de mest eftertraktade och omtyckta aktiviteterna för osttillverkare världen över.

Skriv en kommentar