10 ostar du måste prova innan du dör

10 ostar du måste prova innan du dör

Ost är en av de mest mångsidiga och utsökta maträtterna som finns. Oavsett om du gillar starka smaker eller mildare variationer finns det definitivt en ost som passar dig. Här är vår personliga ranking av de 10 ostar du måste prova innan du dör.

  1. Parmigiano-Reggiano – en italiensk hårdost med en kraftfull smak som är perfekt att riva över pasta, sallad eller risotto.

  2. Brie – en mild och krämig fransk ost som är utmärkt att smälta på bröd eller serveras tillsammans med fikon och valnötter.

  3. Gorgonzola – en italiensk blåmögelost med både mildare och mer intensiva smaker, som passar utmärkt tillsammans med en sötare frukt eller honung.

  4. Cheddar – en brittisk ost med olika smakstyrker som kan passa till allt från ostbrickan till mac and cheese.

  5. Mozzarella – en italiensk ost som används i allt från pizza till Caprese-sallad, där dess milda smak och mjuka konsistens står i centrum.

  6. Feta – en grekisk ost med sälta och syrliga smaktoner som är utsökt tillsammans med oliver och tomater.

  7. Manchego – en spansk ost gjord av fårmjölk som har en nötaktig och buttrig smak som passar utmärkt till ett glas vin.

  8. Roquefort – en fransk blåmögelost med en distinkt smak av sälta och sötma som är utsökt att smula över sallader eller servera tillsammans med vindruvor eller fikon.

  9. Gouda – en nederländsk ost med en lätt nötaktig smak som passar både till ostmackan och ostbrickan.

  10. Camembert – en mild och krämig fransk ost som är utsökt att smälta på bröd eller servera tillsammans med en god marmelad.

Ostar är en viktig del av den franska och italienska matkulturen och står för gemenskap och glädje vid bordet. För att uppleva dessa smaker på riktigt rekommenderar vi att besöka dessa länder och prova ostar på plats med en lokal som kan lära dig om deras historia och tillverkningsprocess. Bon appétit!

Skriv en kommentar

Prova en öl till ostbrickan

Prova en öl till ostbrickan

Ost och öl har länge varit en klassisk kombination för många mat- och dryckesentusiaster. Både ost och öl kommer i en mängd olika smaker och varianter, och när de kombineras på rätt sätt kan det skapa…

Visa hela inlägget